بهگزارش خبرنگار میراثآریا، مریم جلالی معاون صنایعدستی وزارت میراثفرهنگی، شامگاه پنجشنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۲ در برنامه زنده تلویزیونی "صف اول" که از شبکه خبر پخش شد، اظهار کرد: یلدا الهام دهنده ماست که هم امید دارد و هم دارای یک سنت حسنه است و فرق سنت با رفتارهای عادی همین است که چیزی سنت میشود که ریشه در باورها دارد.
معاون صنایعدستی کشور ادامه داد: حسن سنتها این است که میتواند با ظهور تکنولوژی بروزرسازی شود.
او ادامه داد: وقتی یلدا ثبت جهانی میشود برای این است که ریشه دارد و میراثفرهنگی ما همین است.
خوشبختانه یلدا سال گذشته ثبت جهانی شد و اولین یلدای قرن پانزدهم را داشتیم و این افتخاری برای ایرانیان است که جهان به آیینهای ایرانی احترام میگذارد. یلدا نوزدهمین عنصر ما بود که ثبت جهانی شد و خوشبختانه در دولت سیزدهم دو بار رکورد رتبههای ایران در حوزه ثبت جهانی میراث ناملموس جابجا شده و رتبه ایران بهبود یافته است.
جلالی در ادامه گفت: سیاست وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در حوزه ثبتهای جهانی اعم از ملموس و ناملموس، همگرایی و تقویت گفتوگو با کشورهای مختلف است.
یلدا شاخصهای پنجگانه ثبت جهانی را دارد
معاون صنایعدستی کشور در ادامه گفت: یلدا شاخصهای پنجگانه برای ثبت جهانی را دارد و برای همین ثبت جهانی شده است که بهعنوان مثال یکی از شاخصهای یلدا ارتباط با محیطزیست و طبیعت است و نیز شبی است که اتصال به تاریخ و بیان شفاهی دارد و از همه مهتر این که یلدا به خانواده و دورهم جمع شدن توجه دارد.
معاون صنایعدستی اضافه کرد: وقتی از میراثفرهنگی یاد میکنم این یعنی ریشه و این ریشه از سایر حوزهها مانند صنایعدستی جدا نیست. شهرها و روستاهای متعددی در ایران در حوزه صنایعدستی ثبت جهانی شده است. در همنشینیهایی مثل یلدا از صنایعدستی و هنرهای سنتی استفاده میشود.
جلالی گفت: میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری فرابخشی هستند. این ثبتهای جهانی امتیاز نیست بلکه مسئولیت است و وقتی موضوعی یا جایی ثبت جهانی میشود مسئولیت ما را دو چندان میکند. تلاشی که در معاونتهای مختلف وزارتخانه دارند انجام میدهند بسیار کار مهمی است و همه ما در برابر این آثار مسئولیت داریم و صیانت از آنها باید به دغدغه فکری ما تبدیل شود.
او در ادامه صحبتهای خود با اشاره به اهمیت ثبتهای جهانی یادآور شد: ثبت جهانی دستاوردهای گوناگونی دارد. خوشبختانه چند ماه پیش موفق شدیم ۵۴ کاروانسرای تاریخی را ثبت کنیم که این کاروانسراهای تاریخی در ۲۴ استان ما واقع شدهاند و از نظر زمانی نیز کاروانسراهایی که ثبت جهانی شدهاند، پراکنده هستند.
جلالی یادآور شد: این ثبتهای جهانی میتواند به افزایش جذب گردشگر کمک کند. اکنون با ۳۳ کشور لغو روادید کردیم که این به معنای اشتیاق گردشگران برای سفر به ایران است.
یلدا فرصت مناسبی برای تولید محتوا است
او در ادامه صحبتهای خود با تاکید بر استفاده از ظرفیت یلدا برای تولید محتوا و معرفی آیینهای ایران به دنیا، اظهار کرد: عصر، عصر تولید محتواست و ما باید بتوانیم محتوا تولید کنیم. یلدا یک فرصت مناسب برای تولید محتوا است و با توجه به ثبت جهانی یلدا، تولید محتوا میتواند تقویت شود.
معاون صنایعدستی کشور در این برنامه تلویزیونی و در پاسخ به سوالی درباره بیمه هنرمندان صنایعدستی نیز گفت: تمام تلاش خود را انجام میدهیم تا از ظرفیتهای بیمه روستاییان و عشایر و نیز بیمه سلامت، بتوانیم به وظایف خود در این باره عمل کنیم. در حال حاضر ۴۰ هزار هنرمند بیمه شدهاند.
سرفصل جدید برای صنایعدستی در برنامه هفتم توسعه
جلالی در ادامه گفت:یکی از موضوعات مهم که باید مورد توجه قرار گیرد پیوند بین صنایعدستی و میراثفرهنگی است. اکنون برخی از اماکن فرهنگی و تاریخی میتواند محلی برای تولید صنایعدستی باشد. در همین رابطه و با هدف شناسایی ظرفیتها نشستهایی را با عنوان "صدمنظر" برگزار کردیم و جلسه اول آن با حضور مهندس ضرغامی وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و دانشجویان ماه گذشته برگزار شد.
جلالی ادامه داد: باید سرفصلهای جدیدی را برای صنایعدستی تعریف کرده و آن را به روز کنیم. خوشبختانه در برنامه هفتم توسعه، یک سرفصل مستقل و جدید در حوزه صنایعدستی باز شده است.
او گفت: این در حالی است که خوشبختانه در دولت سیزدهم برای اولین بار حوزه صنایعدستی از تسهیلات تبصره ۱۸ استفاده کرد.
جلالی در ادامه صحبتهای خود به مهمترین چالشهای حوزه میراثفرهنگی اشاره کرد و گفت: فقدان اهمیت حوزههای دیگر یکی از مهمترین چالشهای این حوزه است. ما در حوزه میراثفرهنگی نیازمند توجه همگانی و همکاری همگانی هستیم.
معاون صنایعدستی کشور در ادامه به یکی از موضوعات مهم در وزارت میراثفرهنگی اشاره کرد و افزود: در حال حاضر یکی از برنامههای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بهبود شرایط سرویسهای بهداشتی است. این موضوع بسیار مهم است و در حوزه گردشگری اهمیت دارد.
او در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اهمیت حفظ، نگهداری، صیانت و معرفی میراثفرهنگی خاطرنشان کرد: توجه به میراثفرهنگی بسیار اهمیت دارد. خوشبختانه آثار فرهنگی تاریخی ارزشمندی در گوشه گوشه ایران وجود دارد که نیازمند توجه و صیانت است. خوشبختانه انجمن خیرین میراثفرهنگی تشکیل شده و این انجمن میتواند به این حوزه کمک بسیار زیادی کند.
انتهای پیام/
نظر شما